News thumbnail

„Да вярвате и да се молите е добре за вас“: зашеметяващи резултати от ново изследване

Изследване проведено сред млади хора доказва, че тези, които се молят и имат връзка с Бог са по - успешни, по - щастливи и в драстично по - добро психичното здраве от тези, които не вярват.

Д-р Джош Пакард, изпълнителен директор на „Springtide Research Institute“, изнесе данните от обширното си изследване проведено между младежи на възраст 13 - 25 години.

„Вярата и духовността имат животопроменящо влияние“, казва Пакард. „Ако сте човек, който вярва в Бог имате връзка с Него, като цяло процъфтявате повече от връстниците си.“

Той продължава: „Тези, които се молят повече, процъфтяват повече във всички области на живота си, включително психичното си здраве.“

Резултатите от изследването са особено важни сега, когато в света има „криза на психичното здраве сред младите хора“. Междувременно се забелязва и тенденция към приемане на вярва от тези млади хора, които до сега са определяли себе си като атеисти. 

Данните, доказващи повишено здраве сред вярващите, са особено уместни сега, насред динамиката на съвремието. Според анализатори именно вярата в Бог е отговора на културните главоблъсканици.

„Младите хора биха били... по-добре, ако имат връзка с Някой по-голям от тях и са въвлечени в нещо по - голямо тях самите“, каза още Пакард. „Мисля, че много религиозни институции и лидери трябва да вземат под внимание връзката между психичното здраве, вярата и физическото здраве - те са свързани.“

Въпреки че младите хора може да не се присъединяват към християнството така, както преди, според Пакард мнозина все още се възприемат като духовни, а повече от половината (анкетирани) се молят.

Няма съмнение в това, че отклонението от Библейските истини, което се забелязва при младите хора, е изключително тревожно. Данните от изследването, обаче, показват, че все пак младите хора са отворени към вярата и има нужда с тях да се работи.

„Виждаме голямо желание от Gen Z да се впуска в разговори и изследвания на тема смисъла и целта на живота - „Защо съм тук на тази Земя?“, казва още Пакард. „Желанието за дълбоки, откровени, смислени разговори не е изчезнало. Това е още нещо, което нашето изследване показа.“

Като цяло безброй анкети и проучвания потвърждават резултатите от това ново изследване.

Според статистиката християните са изключителни в даването, справят се много по-добре в личните си взаимоотношения, хората, които редовно ходят на църква са значително по - щастливи и в по-добро психическо здраве от тези, които не ходят.