News thumbnail

Осветени в червено сгради ще изразят подкрепа за преследваните християни по целия свят

Следващата сряда, сгради по цял свят ще бъдат осветени в червено. По този начин ще се покаже подкрепа за преследваните християни по целия свят.

„Червената сряда“ е ежегодно събитие, което тази година ще се проведе на 23 - ти ноември. Осветявайки сградите в червено, инициаторът зад кампанията - организацията „Църква в нужда“ иска да привлече внимание към съдбата на преследваните християни по света.

Според информация на германски новинарски уебсайт, до момента за участие в събитието са били регистрирани 116 сгради.

Емблематични сгради и места като Колизеумът, базиликата Сакре Кьор и фонтанът Треви са сред участниците през последните години.

Политици като Йоахим Херман, баварският министър на вътрешните работи в Германия, също вземат участие в събитието. Херман призовава хората да говорят открито за преследването на християни заради вяра. Хората, които показват солидарност с преследваните християни, „на практика изпълняват Евангелието“, каза той по време на „Митинга за религиозна свобода“ в събота. 

Преследването на християните продължава да се засилва в световен мащаб. За съжаление обаче този факт се „подценява и се премълчава“, каза още той.

Маркус Роде директорът на Open Doors - организацията следяща преследването на християни по света, сподели, че показването на солидарност реално насърчава преследваните братя и сестри. Според него ще е пример и насърчение за всички християни по света ако църквите в голяма европейска държава като Германия, например, се съберат и публично покажат своята подкрепа.

От друга страна германските протестанти обявиха 23 - ти ноември и за ден на покаяние и молитва. Основната цел е покаяние за греховете и връщане към Бог.