News thumbnail

Германски политик призова за премахване на библейски надпис стоящ на емблематична сграда

Библейският надпис от 19-ти век стоящ на Градския дворец в Берлин отново беше подложен на критика от национални лидери.

Министърът на културата и медиите на Германия Клаудия Рот наскоро призова за премахване на библейските стихове, заедно с другите християнски изображения. Стиховете стоящи на Градския дворец са от Деяния 4:12: „И чрез никой друг няма спасение; защото няма под небето друго име дадено между {Или: Открито на.} човеците, чрез което трябва да се спасим“ и Филипяни 2:10: „така щото в Исусовото име да се поклони всяко коляно от небесните и земните и подземните <същества>,“.

Спореед Рот стиховете и християнските символи са „некосмополитни“ и трябва да бъдат покрит със серия от „алтернативни, коментари и съвременни текстове“. Ако това бъде одобрено, премахването на Библейските стихове ще бъде поръчано от сегашния обитател на двореца, фондация „Humboldt Forum“. 

Федералното правителство на Германия публикува писмено изявление по въпроса:

„Федералното правителство е наясно с проблема, който възниква от възстановяването на монархическата и християнска символика върху сградата, която сега е дом на фондация „Humboldt Forum“. Твърденията са оправдани от гледна точка на градоустройството и строителната култура, но трябва да се вземе под внимание, че действията могат да се тълкуват в политически и религиозен смисъл.”

Според група хора в Германия надписа представлява изключителна претенция на християнството, която изисква подчинение от всички религии. Други пък смятат, че Германия все още е християнска държава и Библейските стихове трябва да бъдат оставени непокътнати.

Берлинският архиепископ Хайнер Кох заяви, че Рот не тълкува правилно текстовете. „Хората трябва да се покланят само на Бог и да не отдават почит на никоя земна сила“, казва той пред медията „Bild“.

Кристиане Шендерлайн от Християндемократическия съюз (ХДС) заяви (от името на цялата им политическа група), че стиховете трябва да останат „видими“ и че те „яростно отхвърлят“ всякакви промени или арт инсталации, които могат да бъдат поставени на тяхно място.

Интересен е фактът, че настоящият обитател на Градския дворец в Берлин - Хумболтовият форум (Humboldt Forum) прави всичко възможно, за да се разграничи от християнството.Последното нещо, кеото са направили от организацията е да сложат плоча с надпис, който гласи: „Форума няма връзка с твърдението на надписа за единствената валидност и господство на християнството“ .   

Каква е историята на сградата?

Пруският крал Фридрих-Вилхелм IV издига двореца през 1845 г. Той поставя кръст на върха на сградата, заедно с резюме на двата Библейски стиха около купола. След Втората световна война той е разрушен, тъй като е смятан за бастион на германската монархия. Парламентът на ГДР, който е построен там, по-късно е разрушен поради проблеми с азбеста. По - късно германското правителство решило да възстанови копие на оригиналния дворец, включително оригиналните Библейски текстове.