News thumbnail

Наводненията в Япония са отнели живота на 34 човека повечето от, които са били в домовете за медико - социални грижи

Наводненията и свлачищата, които отнеха живота на най-малко 34 души, затрудняват доста операциите за търсене и спасяване на хора в Южна Япония. Положението е изключително сериозно в домете за възрастни хора, в които има загинали и десетки заседнали.

С хеликоптери и лодки са били спасени повечето хора от домовете  в района на Кумамото. В операцията са участвали над 40 000 човека от отбранителните войски, бреговата охрана и пожарната.

Големи райони по поречието на река Кума са под вода, като много къщи, административни сгради и превозни средства са наводнени почти до покривите. В добавка на това свлачища са разбили доста къщи, а собствениците им са успели да се спасят на покривите, от където са били взети от спасителите.

В наводнен дом за  възрастни хора в село Кума, където се предполага, че 14 човека са загинали, спасителните действия продължават вече втори ден.

В дома за възрастни хора край река Сенджуен все още има 65 възрастни хора и 30 човека медицински персонал, които чакат да бъдат спасени. Други 51 човека от същия дома, включително трима, претърпели хипотермия, са били спасени с лодки и откарани в болници за лечение до неделя следобед, съобщават властите в Токио.

Според доброволци, участвали в спасителните действия, когато пристигнали в дома за възрастни хора водата вече била наводнила целия първи етаж.

„За съжаление, някои от хората не можаха да стигнат до втория етаж“.

Като цяло 18 са потвърдените загинали, за 16 други се смята, че са загинали, но не е потвърдено все още, десетки други са блокирани и чакат да бъдат спасени.