News thumbnail

На стъпалата на Храмовия хълм 600 левити репетираха песни за поклонение, които ще се използват в третия храм

Евреите и християни от доста години с вълнение говорят за това какви са знаците или събития, които ще предшестват построяването на Третия храм.

Това вълнение осезаемо се усещало на стъпалата, водещи към Храмовия хълм в четвъртък, 13 - ти октомври.

Шестстотин левити - всеки един от тях доказано произхождащ от племето на Леви, проведоха радостна репетиция в подготовка за задълженията си като свещеници в Третия храм. Приемайки сериозно ролята си на свещеници, тези 600 мъже се упражняват, за да бъдат готови да посрещнат музикалните нужди в храма.

Един от организаторите, Ицхак Вайс, обясни мотивите си за това важно събитие пред Israel365News:

„Идеята е да възродим и осъвременим левитското пеене“, казва Вайс. „Искам да направя нещо специално за еврейската музика, не искам просто да бъда певец“, обяснява още той. „Запитах се каква е същността на нашата музика. Мислех да направя аранжимент към текстовете на левитските песни описани в Библията. Всичи тези песни са се пеели в храма. Моята идея беше да се създаде [съвременна] музика за тях. Започнах проекта, ангажирайки някои студенти да композират музика. Тогава, обаче, си помислих - защо да не направим жив хор?“

Ицхак Вайс е бивш директор на музикалното училище Мизмор в Гиват Вашингтон. Именно като такъв той потърсил мъже от племето на Леви.

Вайс обяснява, че събирането на „истински левити“ е трудно, защото има стриктни правила. Само евреин, чийто баща е левит, се счита за „истински левити“, а левитите са едва 4% от еврейското население.

Интересно е, че първата левитска репетиция се е провела през 2019 г., след като достатъчен брой левити се събрали на определено място по едно и също време.

„Осъзнахме, че ако провеждаме репетиции само на едно място, хората ще трябва да пътуват отдалеч“, казва Вайс. „Осъзнахме, че трябва да съберем по-голям списък от левити. Така че през 2019 г. решихме да направим мащабно певческо събитие само за левити.“

„По време на пандемията всякакви видове събрания бяха отменени. След вдигането на ограниченията, обаче, отново имахме възможност за провеждане на репетиции за това, което един ден ще се случва в храма. Когато обявихме възобновяване на репетициите, новината бе посрещната с вълнение и очакване.“