News thumbnail

Световните лидери се събират в Йерусалим, за да кажат „Никога повече“ 75 години след Аушвиц

ЙЕРУСАЛИМ, Израел - За първи път в историята над 40 висши световни лидери са в Йерусалим, за да почетат 6-те милиона евреи, загинали в Холокоста.
 
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, руският президент Владимир Путин, френският президент Еманюел Макрон, британският принц Чарлз и президентите на Австрия, Италия и Германия бяха сред събралите се за траур в еврейската държава.

Петият годишен Световен форум за холокоста, озаглавен „Помня Холокоста: борба с антисемитизма“, отбелязва 27 януари 1945 г. - ден, който твърде много евреи никога не виждат - денят, в който Аушвиц е освободен от Червената армия.

"На 27 януари 1945 г. се отварят портите на ада. Аушвиц е освободен - най-голямата машина в историята на човешкото унищожение, известна някога.  Ужасът, който войниците на Червената армия видждат, когато влизат в лагера, е немислим" споделя президентът на Израел, Ройвен Ривлин пред световните лидери на тричасова церемония в Яд Вашем в Йерусалим.

„Никога не съм бил по-загрижен от нарастването на антисемитизма, който виждам навсякъде около нас. Само 75 години след Холокоста, животът на евреите в Европа отново е под заплаха. Отново се страхуват да се разхождат по улиците на Европа, носейки еврейски символи ", каза д-р Моше Кантор, председател на Европейския еврейски конгрес.

"През последните години около 3% от евреите емигрират от Европа ежегодно заради антисемитизъм, което означава, че само за 30 години, ако настоящите тенденции се запазят или се влошат, няма как да останат евреи в Европа до 2050 г.", обясни той ,

"Бих искал да кажа, че ние германците сме се поучили от историята веднъж завинаги, но не мога, когато виждам омразата да се разпространява, не мога да го твърдя, когато антисемитизмът се крие в критиката към политиката на Израел.", каза германският президент Франк-Валтер Щайнмайер.

"В същия дух [на спомена за Холокоста] трябва да стоим и срещу водещия лидер на антисемитизма", каза Пенс. "Единственото правителство в света, което отрича Холокоста като въпрос на държавна политика и призовава да се заличи Израел от картата. Светът трябва да стои срещу Ислямска република Иран."
Председателят на Яд Вашем, Авнер Шалев споделя, че е "изненадан", че толкова много лидери идват в Йерусалим.

Срещата на високо равнище идва в момент, когато много хора забравят или са напълно невежи за Холокоста.

Изчерпателно проучване, публикувано тази седмица от еврейската организация Claims Conference, която договаря обезщетение за жертви на нацистка Германия, установява, че повечето хора във Франция не са знаели, че 6 милиона евреи са били убити в Холокоста. Около 45% от родените през 2000-та година заявяват, че не знаят, че Франция си е сътрудничила с нацистите, а 25% не са сигурни дали са чували за геноцида над евреите.


Източник: https://www1.cbn.com/cbnnews/israel/2020/january/world-leaders-gather-in-jerusalem-to-say-never-again-75-years-after-auschwitz