News thumbnail

Премиерът на Обединеното Кралство говори за евентуално преместване на посолство в Йерусалим

Британският премиер Лиз Тръс каза на министър-председателя на Израел Яир Лапид, тази седмица на среща в ООН, че обмисля смяна на „текущото местоположение на британското посолство в Израел“. Това явно показва, че в Англия се обмисля преместване на посолството от Тел Авив в Йерусалим.

Интересен е фактът, че още преди да стане министър-председател, Тръс заяви, че разбира „важността и чувствителността“ на местоположението и обеща да работи за преместване на британското посолство в столицата на Израел.

Ако Тръс изпълни обещанието си, Англия ще последва в стъпките на САЩ, Гватемала, Косово, Хондурас и други държави, които вече преместиха (или планират да преместят) своите дипломатически централи от Тел Авив в Йерусалим.
Други държави, заявили подобни намерения са: Доминиканската република, Суринам, Екваториална Гвинея, Малави и Еквадор.

Въпреки че Йерусалим отново стана столица на Израел след войната от 1967 г., до сега Великобритания поддържаше посолството в Тел Авив, което бе открито след разпускането на британския мандат в Палестина, точно преди Израел отново да стане нация.

Тръс и Лапид също са обсъдили как да спрат нарастващата заплаха от ядрен Иран и как да засилят икономическите връзки между Израел и Обединеното Кралство. Лапид е изразил съчувствието си по повод скорошната смърт на кралица Елизабет II, най-дълго управлявалият британски монарх.