News thumbnail

Библията на Лутер остава най-продаваният превод на Библията в Германия

Общо 130 000 екземпляра от Библията на Лутер са продадени през 2022 г., съобщава германската агенция IDEA. Германското библейско дружество публикува статистика по въпроса миналата сряда. Под Библията на Лутер се има в предвид превода на реформатора Мартин Лутер от 1522 г.

Понастоящем в Германия има публикувани и много нови преводи, но Библията на Лутър си остава най - предавания. Германското Библейско Дружество съобщи, че има и адаптирана към промените в езика версия, на същия превод.

Друг известен превод на Библията в Германия е така наречената BasisBibel (Основна Библия), от която са били издадени 100 000 екземпляра. За първи път този сравнително нов превод е бил зададен през 2021 г. Тогава продадените екземпляри са били 215 000. От дружеството казват, че този превод на Библията се характеризира с кратки изречения и обяснения в странично поле. Генералният секретар Кристоф Рьозел казва, че спадът е очакван, въпреки че на него би му се искало „BasisBibel да се утвърди заедно с Библията на Лутер като превод за 21-ви век“.

От Германското Библейско Дружество съобщиха и че са се увеличили продажбите на Библии на чужди езици. Особено украинските и руските Библии се били по-често търсени, отколкото в други години. 

Според статистиката за 2022 г., дружеството е разпространило общо 370 000 Библии.