News thumbnail

Д-р Чарлз Стенли почина на 90 годишна възраст

Световноизвестният пастор д-р Чарлз Стенли почина на 90-годишна възраст.

Д-р Стенли служи като старши пастор на Първа Баптистка Църква Атланта повече от 50 години, също така е известен в целия свят с телевизионни и радио предавания.

В туит от Първа Батистка Църква Атланта казват, че са благодарни за неговото трайно наследство от вярно лидерство и духовно напътствие.

През своите 65 години служение, Д-р Стенли следва посланието на апостол Павел в Деяния 20:24: „Но не се скъпя за живота <си>, като че ми се свиди за него, в сравнение с това, да изкарам, пътя си и служението, което приех от Господа Исуса, да проповядвам Благовестието на Божията благодат.”

Роден по време на Голямата депресия във Вирджиния, Стенли е отгледан от самотна майка, след като баща му умира, когато той е само на девет месеца.

Призив за служение получава на 14-годишна възраст, а през живота си завършва магистърска степен и докторат по теология от Семинарията Лутър Райс в Атланта.

Преди да стане част от лидерския екип на на Първа Баптистка Църква, Стенли служи като пастор на баптистка църква Фруитланд, близо до Хендерсънвил, Северна Каролина (1957–1959). След това служи като пастор в баптистка църква Феърборн, Охайо (1959–1962); след това в църкви в Маями, Флорида (1962–1968); и Бартоу, Флорида (1968). Д-р Стенли става асоцииран пастор на Първата баптистка църква в Атланта през 1969 г., като две години по-късно става старши пастор.

Стартира рдиотелевизоннто си служение с предаването „The Chapel Hour”, който по-късно е преименуван на „In Touch” с д-р Чарлз Стенли. Излиза на национален ефир през 1978 г., след като CBN (Christian Broadcasting Network) се свързват с него, търсейки практическа програма за преподаване на Библията. В началото предаването му има само 16 000 местни зрители, но за седмица, хора от цялата започват да гледат излъчванията. Това довело до разширение и така предаването се превърнало в отделно служение и организация с нестопанска цел, наречена In Touch Ministries (ITM) през 1982 г.

През 80-те години на миналия век програмата In Touch започва да се гледа в почти всеки голям американски град, достигайки повече от един милион домакинства. Към момента на смъртта му посланията на Стенли са били превеждани на повече от 127 езика по света.

Вярвайки, както често казваше, че хората трябва „да се покоряват на Бог и да оставят всички последствия на Него“, Стенли фокусира своето проповядване върху практически, ориентирани към Христос, основани на Библията принципи за ежедневието. Много от неговите послания включват „30-те житейски принципа”, които ръководеха личния му живот и му помогнаха да расте в знание, служение и любов към Бога. Други послания засягаха теми като родителство, финанси, лични кризи, емоции и взаимоотношения, молитва, и характера на Бог.

Наскоро д-р Стенли получи признание за това, че е продал повече от 10 милиона копия от своите над 70 книги, последната от които е публикувана през 2023 г.

През септември 2020 г. Стенли зае позицията на на почетен пастор, след като служи 50 години като старши пастор.

Д-р Чарлз Стенли има сина - Анди Стенли, основател и старши пастор на „North Point Ministries”; дъщеря Беки Стенли Бродерсън; шест внука; трима правнуци; и полусестра Сузи Кокс. Бившата му съпруга Анна Джонсън Стенли е починала преди него.