News thumbnail

Жертвоприношението на червена юница може да се проведе след една година в Йерусалим

Жертвоприношението на червена юница може да се случи на Елеонския хълм в Йерусалим най - рано след 13 месеца.

Байрън Стинсън е бизнесменът от Тексас, който е изиграл ключова роля в намирането и транспортирането на петте червени юници от Съединените щати в Израел. В интервю за ALL ISRAEL NEWS той казва, че намирането на кравите за жертвоприношение е добре, но трябва да се осигури и място. Ето защо Boneh Israel, организация, в която той участва е закупила земя на Елеонския хълм, която отговаря на изискванията за библейско жертвоприношение извън храма.

Стинсън обясни, че не само в храма може да се принасят жертви. Позволено е ритуала да се проведе и на външно място с определена височина и посока - парцелът на Елеонския хълм отговаря на всички изисквания.

„Това е голяма стъпка - ще е огромен знак ако успеем да направим церемонията след година и половина, до две години“, казва той. „Това не означава, че храмът ще бъде построен в рамките на една година, 10 години или 40 години, 100 години... само защото имаме пепелта. Соломон имаше пепелта на червената юница, но много години след това построи храма.“

„Придобиването на пепел от червена юница не означава, че моментално трябва да започне строежа на третия храм. Въпреки това обаче, мисля, че сега ще се задвижи процеса. Това е като ключ, с който да стартираме двигателя“, добави той.

Петте червени юници кацнаха в Израел преди около две седмици и бяха посрещнати с много фанфари, празнуване, спекулации, дори известна доза скептицизъм. И петте животни са определени от някои равини като ритуално чисти за жертвоприношение, но засега. Те трябва да останат неопетнени и червени, за да бъдат пожертвани, когато са на възраст над две години.

В момента всички телета са малко под една година и предстои да бъдат освободени от 10-дневна, която им бе наложена след пристигането им в Израел.

Търсенето на ритуално чиста червена юница продължава вече много години, но до сега само няколко са се доближавали до изискванията. Интересно е, че от гледна точка на цялата документирана нова история, тези конкретни крави сега, се доближават най - много до всичко записано в закона.

Пепелта от червена юница е необходима, за да се пречистят свещениците, които ще служат в храма, според Числа 19. Тъй като цялото животно се изгаря, а пепелта се съхранява и използва пестеливо — поръсена във вода от извора Гихон — само девет такива жертвоприношения са били извършвани през цялата история.

Най - рано по това време следващата година едната юница — десетата в историята — ще може да бъде пожертвана. Според Стинсън това е достатъчно време, в което да се види дали животните няма да развият болест или недостатък, което би ги направило несъвършени за жертвата.

Много евреи са във възторг от това, което се случва. За тях червените юници дават знак, че може би времето на възстановяването на левитското свещеничество и построяването на храмът наближава.