News thumbnail

Бивш хомосексуалист, сега християнин, е изправен пред затвор за насърчаване на „конверсионни практики“

В Малта служител в християнска благотворителна организация е изправен пред наказателни обвинения за предполагаемо насърчаване на „практики за обръщане от хомосексуалния начин на живот (конверсионни практики)“. По време на онлайн интервю той разказва за това как е избрал да напусне предишния си хомосексуален начин на живот, след като е намерил спасение в Исус Христос.

Християнският правен център (CLC) съобщава, че ще представлява Матю Греч, който е изправен пред до пет месеца затвор и почти $5 500 глоба, ако бъде признат за виновен.

Християнската адвокатска организация с нестопанска цел нарече случая на Греч „първото съдебно преследване за „конверсионни практики“ в Малта“.


Какво е престъплението му? Публично споделяне на свидетелството си.


Греч работи в „Core Issues Trust“ - организация която е в тясно сътрудничество с „Международната федерация за избор на терапевтични и консултантски услуги“, и организацията „X-Out-Loud“.

Правните му проблем започват, след като споделил свидетелството си за това как е излязъл от хомосексуалния начина на живот, по време на онлайн интервю във Facebook.

По време на интервюто той разказал за детството си и объркването, което е преживял относно собствената му сексуалност. Говорил е и за това как като възрастен е бил въвлечен в хомосексуални връзки, но когато срещнал Христос и предал живота си на Бога, настъпила драматична промяна.

Греч говорил и за това как не е съгласен с термина „конверсионна терапия“. Колкото по-дълбоко навлизал в своята християнска вяра и изследвал Библията, толкова повече разбирал, че хомосексуалността не е идентичност - нещо, което, за съжаление, всячески се налага в наши дни. Не е дори и чувство, а практика, начина на живот.

„Това означава, че без значение какви сексуални чувства изпитва мъж или жена, ако имат сексуални отношения с лице от същия пол, те извършват хомосексуални практики, а това в Божиите очи е грях“, обяснява той. „Както всеки друг грях, човек може да се покае за него и да помоли Бог за прошка и сила, за да го преодолее и победи.“