News thumbnail

Християнин служи на украйнски войници в окопите на руската граница

Майкъл Евънс е виждал ужасите на войната и преди. Той е бил в разгара на конфликта в ивицата Газа, в Израел, докато ракети  избухвали в районите, където е помагал на евреи от името на служението „Приятели на Сион“.

Миналата седмица, обаче, билa много различна като преживяване за Евънс. Докато бил в Украйна, за да достави храна, топли дрехи и медицински консумативи на бедните евреи в страната, той се озовал в окопите намиращи се на руската граница, с цел да послужи на украински войници.

Евънс осъзнава, че поради височината си (183 см.), пребиваването му на границата не е много безопасно.

„Това може би е единственият път в живота ми, в който съжалявам, че съм толкова висок“, казва Евънс, който е в Украйна от събота и говори пред „Charisma News“ в 17:30 часа. местно време. „Намирам се на границата, в окопите с украински войници, а самите окопи не са много големи. Тук не е необичайно да има картечен огън.

„На съзнателно ниво, да, малко е страшно“, казва Евънс. „Но на подсъзнателно ниво, не, защото се молих преди да дойда тук и имах мир. Приех в сърцето си това, което Святият Дух ми говори от книгата на пророк Еремия 29:11 - Господ има планове за бъдеще, живот и надежда - това ме утеши.

Евънс, който е син на кандидата за Нобелова награда за мир Майк Евънс, каза, че за него е чест да бъде в такава опасна зона, за да служи на войниците.

„Тези момчета са много смели и много твърди личности“, казва Евънс.

„Влязох и се помолих чрез преводач за мир и за Божията закрила над тях“, добавя той. „Те бяха много възприемчиви към това, което им казвах. В контраст, не познавам много хора в Америка, които биха били толкова възприемчиви към Евангелието в мирно време, още по-малко във военно време.“

„Не знам дали се страхуват (от случващото се), това не го споделиха с мен“, казва Евънс. „Да, тук се усеща напрежението и не само на границата, а в цяла Украйна. Като цяло повечето хора тук са неспокойни от това, което може да се случи, имат и план за евакуация при евентуален конфликт. Имат приготвени чанти с храна, медицински консумативи и други неща. Някои казват,че ще избягат при роднини в Европа, а други смятат да се крият по планините.“

Украйна, казва Евънс, е дом на една от най-бедните еврейски общности в света. Приятели на Сион служат на тези общности вече повече от 10 години.

„Това са хора преминали през ужасите на Холокоста и за съжаление са забравени, живеейки в бедност“, казва Евънс. „За мен е чест и радост да служим както на тези хора, така и на сираците в тази страна. Това са специални хора и ние трябва да ги обичаме така, както Исус ги обича.“