News thumbnail

Чудото в Албания: християнско училище в страната на орлите

Малката европейска държава Албания на брега на Средиземно море има впечатляваща история. В различни времена тук са живели различни хора: илири, гърци, римляни, византийци и др.

В древни времена страната е била неразделна част от Римската империя, след това става независимо кралство през 12 век. Окупирана е от османските турци в продължение на близо 500 години, а през 1912 г. обявява независимост. След втората световна война се превръща в комунистическа държава.

Днес Албания е демократична държава. По-голямата част от 2,8 милионното албанско население изповядва исляма - 59%, християните са 17%, атеистите - 15%.

След революцията през 1991 г. и падането на комунизма много евангелски мисионери идват в Албания. Днес повече от 20 000 албанци са новородени християни и принадлежат към една или друга евангелска деноминация.

Всички те са обединени в единен Евангелския Алианс на Албания (EAA). Според генералния секретар на EAA Ергест Бити, алиансът е официално признат от правителството на страната като „протестантска религия“.

Поради това единство християните са официално признати в обществото и имат голяма свобода за извършване на мисии и евангелизации.

Пример за това е малка християнска гимназия в град Лежа, основана от пастор Дини Шахини и съпругата му Клементина. Училището стартира преди 10 години със 7 деца, а днес има 180 записани ученици. Много влиятелни лидери в града изпращат децата си в това училище, което предлага образование на английски и албански, акредитирано е да издава както албанска, така и американска диплома за завършено средно образование (дипломата се признава и от албанското, и от американското правителство).

Завършилите училището продължават обучението си в Европа и Северна Америка. Високият образователен стандарт на училището е известен в цялата страна. „Изживяваме чудеса след чудеса в нашето училище“, казва пастор Шахини.

Но има и някои предизвикателства.

Малките и често финансово затруднени евангелски църкви не могат сами да понесат финансовия товар. „Получаваме финансова помощ от християни в Северна Америка и Европа“, споделя Шахини.

„Друг проблем са учителите.Църквата в албания все още няма достатъчно добре образовани учители. Сега наемаме учители дори от Украйна. Необходима е спешна подкрепа в тази област.“

Въпреки това християнската гимназия в Лежа поставя стандарт за висококачествено образование в страната. Това от своя страна отваря неочаквани врати за евангелизиране.

Пастор Шахини разказва:

„Поканихме деца от беден ромски произход в нашето училище. Те идват от семейства, които никога не са имали привилегията да посещават  училище и, разбира се, никой от тях не може да плаща за обучение. Нашата училищна фондация набира помощи за тях под формата на дрехи и храна - не само за децата, но и за семействата им. Чудесно е да видим как децата от финансово заможни семейства носят помощи в училището, които и ние от своя страна даваме на нуждаещите се.

И сега някои от ромските родители започнаха да посещават уроци по ограмотяване в нашата църква, присъстват и на богослуженията ни. Чрез училището имаме възможност да докоснем недокоснатите с Евангелието”.

Историята на училището в Лежа е добре позната в Албания. Много пастори мечтаят да направят същото. „Нашите църкви са готови да станат обществено значими“, казва генералният секретар на Евангелския Алианс на Албания Ергест Бити.