News thumbnail

Християнството в Европа под атака: били са извършени над 500 престъпленията от омраза

Според ново изследване на „Обсерваторията за нетолерантност и дискриминация срещу християните в Европа (OIDAC)“, над 500 са  антихристиянските престъпления от омраза извършени на стария континент за една година.

Според докладът изписването на обидни послания със спрей върху фасадите на църкви, кражби и реч на омраза са сред най-честите регистрирани престъпления.

За съжаление не е само това - най-малко четирима са убитите християни. Физическите нападения са 14, едно от които се случи в Англия.

Според „OIDAC“ 519 са документираните антихристиянски престъпления в Европа, но се смята, че броят им е значително по-висок, тъй като много от жертвите се страхуват и не говорят за това, а има и осезаема „липса на медийно отразяване“.

Във Франция, Германия, Италия, Полша и Обединеното кралство са извършени най-голям брой антихристиянски престъпления от омраза.

„Франция и Германия остават страните с най-голям брой престъпления срещу християни/християнството през последните години, следвани от Италия, Полша, Обединеното кралство и Испания“.

„През последните години бавно започнахме да виждаме увеличаване на агресията срещу християнството и в страни като Австрия. 

Други европейски държави, в които има регистрирани случаи са Белгия, Словакия, Словения, Гърция и Швейцария“, казват от OIDAC.

В докладът също се констатира, че християните от различни деноминации са „обект на негативни стереотипи и нечувствителност от страна на медиите и политическите групи“. Интересно е, че заради това се наблюдава тенденция на „автоцензура“ от страна на християните „в отговор на възприеманата нетолерантност към техните вярвания“.

„Станахме свидетели на това как християни организации бяха цензурирани и изгонени от различни социални медии заради това, че изразяват несъгласие по дадени теми. В контраст на това обидите и насилствените изказвания срещу християните бяха разрешени от същите тези социални платформи“, се казва в доклада.

Изпълнителният директор на OIDAC Европа, Мадлен Енцлбергер, коментира: „Нашата работа има за цел да предостави изчерпателни отговори, така че документираме както признаци на социална нетърпимост, така и проблемно законодателство на национално или международно ниво. Разделенията между християни и светски групи често се поддържат и задълбочени от медиите и политиката.“

„Толерантността и уважението трябва да бъдат еднакво прилагани и гарантирани за всички групи от обществото, затова ние подчертаваме важността на религиозната свобода не само за християните по целия свят, но и за невярващите.“