News thumbnail

Иран: Съдия освободи християнски лидери от затвора и постави, че домашните църкви не са незаконни

Миналата седмица иранските власти са освободили семейство, водело домашна църква. Съдията също така нарушил обичайната съдебна практика в страната и постановил, че участието в домашна църква не е незаконно.

Отхвърляйки присъда от 2020 г., съдия в клон 34 на Апелативния съд в Техеран е установил, че няма доказателства, че Хомаюн Жавех, на 64 години, и съпругата му Сара Ахмади, на 45 години (и двамата бивши мюсюлмани), са нарушили законите за национална сигурност на Иран, като лидери на домашна църква. 

В решението си съдията е заявил, че принадлежността или участието в „домашна група“ с хора от една и съща вяра не е незаконно, а „естествено“.

„Докладите на служители на Министерството на разузнаването за организиране на домашни групи, популяризиране на християнството, членство и участие в домашни групи, не се считат за доказателства за действия срещу сигурността на страната. Според законът това (участието в домашна група) не е престъпна дейност“, пише съдията.

Това решение подкрепя обнадеждаваща тенденция, която бе забелязана с излизането на подобно решение на Върховния съд през ноември 2021 г. Тогава друг съдия заяви, че девет новопокръстени християни (бивши мюсюлмани) не могат да бъдат обвинени в действия срещу националната сигурност, само защото принадлежат към домашна църква.

Иран е класиран на осмо място в Световния списък за наблюдение (на 50 - те страни където е най - трудно да си християнин) (WWL) на организацията за подкрепа на християни Open Doors за 2023 г.  През последните няколко години правителството на Иран наложи жестоки репресии срещу домашните църкви, но според доклад на организацията „въпреки голямото преследване в Иран се забелязва феноменален растеж на църковното движение“.