News thumbnail

Oт септември до сега, в Мозамбик, най - малко 21 християни са били убити, хиляди други са разселени

Ислямски екстремисти в Мозамбик са убили повече от 21 християни при нападения над домашни църкви. Много домове са били опожарени, стотици семейства са били разселени.

Според информация на организацията „Barnabas Aid“, ислямски терористи стоят зад нападенията в провинция Кабо Делгадо, от началото на септември.

Терористичната групировка Ахлу Сунна Уа-Джама (Ahlu Sunnah Wa-Jama), известна още като Ал Шабаб (Al Shabaab), но е различна от базираната в Сомалия терористична група със същото име, обяви убийството на 20 християни между 3 и 20 октомври.

На 26 - ти октомври още един християнин е бил убит при подпалването на църква и няколко къщи в квартал Чиуре. Терористите обявили, че са подпалили и друга църква, но не дали повече подробности.

През септември „Barnabas Aid“ публикува друг доклад, в който се посочва, че най-малко осем християни са били убити от същата терористична група както в Кабо Делгадо, така и в съседната провинция Нампула.

Застреляли една жена в главата и убили други четирима християни, докато изгаряли църковна сграда.

Ислямските бунтовници започнали насилствено да превземат северната провинция на Мозамбик преди близо пет години.

От 2018 г. повече от 800 000 души са напуснали домовете си. Много от тях споделят ужасяващи „истории за неописуемо зло и страдание“.

Насред всичко това нов документален филм разказва за това как служението на Хайди и Роланд Бейкър - „Iris Global Ministries“ споделя любовта на Исус Христос в Мозамбик.

Според информация на CBN News, филмът, озаглавен „NIFENTO“, вече е достъпен за гледане онлайн. 

Джеймс Бруер, съавтор, режисьор и оператор на филма споделя следното: „NIFENTO разказва за това как Исус се движи насред тъмнината и войната в северен Мозамбик и как ние, църквата, можем да светим и да бъдем ръцете и краката на Исус по време на такива времена на зло и голяма нужда“.

„Искахме да направим този филм безплатен, за да дадем глас на безгласните в Мозамбик“, продължава Бруер. „Искаме да образоваме западната църква относно преследването, през което нашите братя и сестри преминават заради вярата. Иска ни се това да ни помогне да се надигнем и да направим нещо като Христово.“

https://www1.cbn.com/cbnnews/cwn/2022/november/islamic-extremist-kill-29-christians-thousands-displaced-in-mozambique-since-september