News thumbnail

Израел и Ливан постигнаха „историческо“ споразумение за морска граница

Израел и Ливан постигнаха „историческо“ споразумение за спорните морски граници между двете държави.

Израелският премиер Яир Лапид обясни, че споразумението ще „укрепи сигурността на Израел, ще инжектира милиарди в икономиката на Израел и ще гарантира стабилността на северната граница“.

Президентът на Ливан Мишел Аун потвърди новината за споразумението в социалните мрежи.

„Окончателният вариант на документа удовлетворява Ливан, отговаря на изискванията и запазва правата върху естествените богатства на страната“, коментира Аун.

Проектът на споразумението е бил предоставен на Израел във вторник. Еял Хулата, съветник по националната сигурност, одобрил документа и е заявил, че той отговаря както на нормите за сигурност, така и на икономическите и правните изисквания на страната.

„Всичките ни искания бяха изпълнени, промените, които поискахме, бяха коригирани. Защитихме интересите на сигурността на Израел и сме на път към историческо споразумение“, каза Еял Хулата, съветник по националната сигурност и главен преговарящ.

Документа също така ще сложи край на дългогодишен спор за около 860 квадратни километра (330 квадратни мили) от Средиземно море, което обхваща газовите полета Кариш и Кана.

Споразумението също така утвърждава морска граница за Израел, маркирана с шамандура, на около 3,1 мили (5 км) от брега на северния град Рош Ханикра, която ще получи международно признание. Страната установи въпросната граница през 2000 г. след изтеглянето си от Южен Ливан.

От своя страна Ливан ще получи икономическите ползи от района на север от линия 23, който включва газовото поле Кана. Високопоставен израелски служител, обаче, каза пред репортери, че Йерусалим ще бъде компенсиран за отказ си от права върху находището.

Въпреки, че допълнителни подробности за споразумението не са официално публикувани, от израелското външно министерство казаха, че се очаква Лапид да одобри документа в сряда.