News thumbnail

Израелският премиер се е срещнал с холандския си колега: „Планираме да станем основен доставчик на газ за Европа“

Премиерът на Израел Яир Лапид се срещна в понеделник с министър-председателя на Холандия Марк Рюте в кабинета на министър-председателя в Кирия, Тел Авив. Основните точки в техния дневен ред включвали енергийните нужди на Европа и продължаващите вълнения в Иран.

В началото на срещата си с премиера Рюте, Лапид говорил за предстоящото подписване на противоречивото ново споразумение за морска граница с Ливан. Той също така заявил, че Израел ще разчита на приходите от продажбата на природен газ в Европа, но в краткосрочен план. Според Израелският премиер, обаче, задължение на нациите по света ще е да продължат да развиват алтернативни източници на енергия.

„В четвъртък ще подпишем историческо споразумение с Ливан“, заяви Лапид. „В близко бъдеще Израел ще стане основен доставчик на [природен] газ за Европа. Междувременно, обаче, трябва да работим заедно, за да намерим средносрочни и дългосрочни решения за зелена, възобновяема енергия.“

Според Лапид споразумението е „историческо“, но опозицията в страната го вижда в различна светлина.

Бенямин Нетаняху, който е лидер на опозицията, заяви, че правителството се е  „предало“ на ливанската терористична групировка Хизбула, която заплаши да атакува израелски офшорни платформи за природен газ в Средиземно море, ако страната започне да разработва нови находища, въпреки, че има такова споразумение с ливанското правителство.

На срещата си Лапид и Рюте основно са обсъждали енергийното сътрудничество между Израел и Европа като част от усилията за справяне с настоящата енергийната криза в Европа. Били са обсъждани начини за укрепване на двустранните отношения в различни области, включително енергетика и климат.