News thumbnail

Норвежка уволнена заради публикация в туитър: „има само два пола“

Риан Фогелс води съдебно дело поради това, че е била неправомерно уволнена. Единственото обвинение срещу нея е, че е изразила личното си мнение срещу промяната на пола. Норвежките медии определят ситуацията като „исторически процес“.

Риан е работила на ръководна позиция в организацията с нестопанска цел „Papillon“ в Берген. Основната им дейност е подпомагане на млади жени, които са имигрирали в Норвегия.

През февруари 2022 г., генералният мениджър на „Papillon“ получил анонимен имейл, в който се посочвало, че Фогелс е изразила критично мнение относно ЛГБТ идеологията, в туитър.

Мениджърът погледнал публикацията и решил, че Фогелс е проявила нелоялност и трябва веднага да бъде уволнена. От организацията още заявили, че изявленията на Риан са изключително вредни и тя повече не може да бъде част от ръководството и организацяита като цяло.

В момента Риан съди бившия си работодател за несправедливо уволнение. Миналата седмица окръжният съд в Хордаланд е разгледал нейния случай. Адвокатът на Фогелс Бирте Ериксен ясно е заявил: „Риан Фогелс е била отстранена от работното си място, защото е използвала свободата си на изразяване.“

За съжаление, в момента, в различни европейски държави се водят подобни дела. Всички те са за публикации в социалните медии относно основното човешко право за свободно изразяване. Всички дела са свързани с хора, които са решили да изразят своето мнение относно ЛГБТ идеологията. 

Наскоро Мая Форстатер спечели съдебно дело в Обединеното Кралство, след като беше уволнена заради публикация в туитър, в която изразява мнението си относно агресивните действия на ЛГБТ организации . Във Финландия депутатът Пайви Расанен очкава обжалването не дело, което спечели. Бяха отхвърлени всички обвинения срещу нея за публикация на библейски стих. Въпреки това ЛГБТ активисти продължават да се опитват да обърнат решението на съда.