News thumbnail

Хиляди французи протестират за правото на живот

Хиляди хора излязоха по улиците на Париж в неделя. Те протестираха срещу възможното легализиране на асистираното самоубийство и вероятното включване на абортa в конституцията като основно право.

По данни на организаторите около 20 000 души са участвали в Похода за живот. Това съобщава La Croix. Според полицията броя на участниците е бил 6 300 души. 

Като цяло походът е ежегодно събитие, но тази година се е провел след спорните парламентарни дебати за включването на правото на аборт в конституцията. Очаква се френският сенат да разгледа законопроекта на 1-ви февруари.

Демонстрантите носели транспаранти, на които пишеше „ABR, стига, маршируваме за живот!“ и „Макрон, Макрон, не пипай ембрионите“, наред с други лозунги. Според „La Croix“ много от участниците са вярващи католици, които се противопоставят на декриминализирането на аборта - нещо, което се е случило през 1975 г. 

Протестът има за цел да покаже на правителството, че движението за живот все още е живо и даже процъфтява, казва Алиет Еспийо пред „Famille Chrétienne“. „Искаме да покажем, че сме във всеки град, а и сме много в национален мащаб“.

Освен това Еспийо смята, че френските политици не представляват мнението на населението. „Те не смеят да се конфронтират с нас, защото ги е страх. Ценят репутацията и позициите си твърде много.“

Маршът в подкрепа на живота е бил замислен и като изявление срещу възможното легализиране на евтаназията, съобщава „Valeurs Actuelles“. „Ние се противопоставяме на евтаназията и асистираното самоубийство, каза преди демонстрацията Никола Тарди-Жубер, президент на „March“. Той подчерта, че „забраната за убийство трябва да остане фундаментална“.

Според „La Croix“ много демонстранти са убедени, че евтаназията ще бъде легализирана тази година. В момента има Гражданска конвенция по въпроса. Все пак противниците на евтаназията смятат, че правителството ще прокара закона без да се съобразява с мнението на народа.

Походът за живот е бил атакуван от феминистката групата „Femen“ - полуголи жени с изписани лозунги по телата си са започнали агресивни демонстрации в подкрепа на абортите. Полицията е арестувала пет от тях.