News thumbnail

Милиарди пустинни скакалци продължават да изяждат реколтата от Индия до Африка, прибавяйки още към неволите, които фермерите вече имат поради пандемията

От Индия и Пакистан до Африка и Близкия изток земеделските производители са изправени пред огромна буря. Те не само трябва да се борят с икономическите последици от коронавируса, но са изправени и пред милиарди скакалци, които поглъщат култури и излагат на риск милиони.

Сцените наблюдавани в части на Северна и Централна Индия тази седмица бяха меко казано тревожни - милиарди пустинни скакалци нападнаха няколко индийски щата.

Това е най-лошото нашествие на скакалци в Индия за четвърт век. То причинява безпрецедентно опустошение, тъй като мигриращите вредители поглъщат стотици хиляди декари земеделски земи.

"Проблемът при скакалците е, че те изяждат листата на културите, по селскостопанските полета. Те също така нападат и животните", разказва Бхарат Сингх, фермер.

Индийските фермери се опитвали да прогонят нашествениците като удряли по саксии и тигани, това не дало резултат. Правителството в Ню Делхи изпратило екипи за пръскане с инсектициди, но щетите вече били големи.

Насекомите нападнали и Пакистан по-рано през седмицата, след, което се отправили на изток.

От "Организацията по храните и земеделието" съобщават, че сравнително малък рояк, който обхваща близо половин квадратна миля, може да включва до 80 милиона скакалци и да измине 240 километра за един ден.

Група, наблюдаваща насекомите в Индия, съобщи, че към сряда, поне 10 такива рояци са били регистрирани.

За съжаление това е само началото. Очаква се силните дъждове и циклонният сезон през юни да размножат рояците.

Както бе съобщено по-рано, доставките на храни и поминъка на милиони в Африка и Близкия изток остават силно застрашени.