News thumbnail

Най-малко 1 загинал, няколко ранени при нападение с мачете в църкви в Южна Испания

Испанските власти заявиха, че разследват възможен „терористичен“ атентат, след като мъж с мачете нападна няколко души в две църкви в южния пристанищен град Алхесирас, убивайки най-малко един човек.

Мъжът нападнал свещеници в две различни църкви - Сан Исидро и Нуестра Сеньора де Ла Палма, на около 300 метра (1000 фута) една от друга - малко след 20 часа в сряда вечерта в центъра на Алхесирас. Източник от Върховния съд на Мадрид заяви, че инцидентът се разследва като тероризъм.

От полицията са казали, че нападателят е бил арестуван, споделили са и кадри, показващи как двама полицаи ескортират мъж в спортно горнище с качулка и белезници. Официално не са съобщени подробности за името или националността му. Според местни медии, включително вестник „El Pais“, нападателя е 25-годишен мароканец.

Убитият мъж е Диего Валенсия, свещеник в църквата Нуестра Сеньора де Ла Палма. Титулярният свещеник на енорийската църква Сан Исидро Антонио Родригес е сред ранените и е в тежко състояние.

Неизвестен брой други хора също са били ранени - вестник „El Mundo“ съобщава за поне четирима.

Полицията каза, че заподозреният първо е влязъл в църквата Сан Исидро и е нападнал 74-годишният Родригес, който е празнувал Евхаристия. 

След това нападателят влязъл в църквата Нуестра Сеньора де ла Палма, където повредил имущество, преди да атакува Валенсия, който се опитал да избяга, но бил настигнат от заподозрения, който му нанесъл още смъртоносни наранявания отвън.

Енорийският свещеник в Нуестра Сеньора де Ла Палма, Хуан Хосе Марина, сподели пред телевизионния оператор SER, че заподозреният направо е нападнал Валенсия след края на литургията, което означава, че вероятно е мислил, че Валенсия е свещеникът.

„Вероятно това нападение е било предназначена за мен, но вместо това беше нападнат той“, казва разплакана Марина.

Испанският премиер Педро Санчес е изразил съболезнованията си на жертвите на „ужасната атака“ чрез своя акаунт в Туитър.

Пак в сряда, но по - рано през деня, е имало друго нападение, но във влак в Северна Германия. Двама души са били убити, а няколко други ранени, когато 33-годишен палестинец без гражданство извършил нападения с нож във влак, пътуващ между Кил и Хамбург.