News thumbnail

„Изключително тревожно“: Нови рояци скакалци опустошават Африка и Близкия изток

Онлайн видео показва как милиони скакалци, са нападнали  държавата Оман, като рояците могат да заемат площ от 37 мили. Скакалците продължават да нападат Африка и Арабския полуостров.

Автора на видеото е Доминик Абу Хана, който е водещ в ливанската информационна мрежа. Видеото поместено на 15 март в личния му профил в туитър, има над 4,5 милиона гледания.

Хана погрешно наречи "мравки" насекомите, които е заснел.  Правителствени служители в Оман потвърдиха,че „всъщност става въпрос за малки скакалци“.

Африка и части от Близкия изток се борят със скакалците още от края на януари. Насекомите представляват голяма заплаха за земеделието и хранителното снабдяване в тези държави.

„Когато условията са подходящи, скакалците се размножават много бързо. Понеже рояците пътуват с вятър, те могат да изминат минимум 150-200 км. на ден “, казва Насер Ал Шамси, директор на Оманската служба за защита на растенията към Министерството на земеделието и рибарството.

Агенцията на ООН за храни и земеделие заяви във вторник, че ситуацията е „изключително тревожна“ в Кения, Етиопия и Сомалия, „където се наблюдава интензивно развъждане на скакалци и съответно започват да се формират нови рояци, което представлява безпрецедентна заплаха за продоволствената сигурност и поминъка, защото в момента се намираме в началото на сезонната реколта. "

Нови рояци се образуват и в Южен Судан, Йемен и Иран. За момента ситуацията е под контрол в Судан, Еритрея, Саудитска Арабия, Оман, Ирак, Пакистан и Индия.

Пандемията от коронавирус усложнява ситуацията, защото забавя доставките на пестициди, които са основно средство в борбата срещу насекомите.