News thumbnail

Насилие в Индия: Убити християни, 50 църкви изгорени, хиляди бягат за живота си

Екстремно насилие е избухнало през изминалата седмица в Манипур, североизточна Индия. Нападнати, изгорени или разрушени са били 50 християнски църкви, а убитите са най-малко 58.

В средата на миналата седмица беше съобщено за насилие в няколко района на Манипур, най-вече в долината Имфай и Чърчандпур. Християните, оцелели от атаките, споделят, че „индуистката етническа общност Мейтей извършва нападенията“.

Според информация на Christian Post, местната християнска общност е споделила също, че индуисткото националистическо правителство оказва подкрепа на нападателите.

Въпросната индуистка група има дългогодишна история на напрежение с християнските общности. 

За съжаление телекомуникационните услуги в райноа са спрени и това (може би умишлено действие) възпрепятства потока на информация, идващ от Манипур. За момента определянето на пълния размер на щетите, понесени от християнската общност, остава предизвикателство.

Военен персонал е бил изпратен в района в четвъртък вечерта. Съобщава се, че след това интензивността на атаките е намаляла. Според докладите близо 10 000 войници са били разположени в Манипур.

Над 13 000 души са преместени в безопасни убежища, създадени от армията и правителството на щата, но повече от 23 000 други са избягали в съседните щати Мизорам, Мегалая и Нагаланд.