News thumbnail

Броят на детските бракове по света намалява твърде бавно

Всяка година 12 милиона момичета стават малки булки. Този брой намалява, но намаляването трябва да върви по-бързо, защото с тази скорост практиката ще съществува и след 300 години.


Във вторник от УНИЦЕФ са публикували доклад по темата за браковете на непълнолетни. Докладът показва, че броят на детските бракове бавно намалява. През 1997 г. 25 процента от жените на възраст 20-24 години са били омъжени преди 18-ия си рожден ден. През 2022 г. този брой е спаднал до 19 процента.


Според проучванията, обаче, този спад не е достатъчен. Броят на малолетните бракове трябва да намалява 20 пъти по-бързо, за да се постигне целта за прекратяване на детските бракове през 2030 г. В противен случай очакванията са 9 милиона момичета да станат булки през 2030 г. Повечето от тези момичета са само на 12-17 години, предупреждава.


Освен това, според експерти, природни бедствия и кризи (като Covid-19) могат да обърнат тенденцията на спад. На някои места по света кризите принуждават семействата да женят деца „като средство за сигурност“. Родителите гледат на това като „осигуряване на финансова, социална или дори физическа защита“.