News thumbnail

Нобеловата награда за медицина за 2016 г.: Постът е полезен за здравето

Предстои годишната церемония по раздаване на Нобеловите награди, но интересно е откритието в областта на медицината и физиологията – носител на наградата за 2016 г. е 71-годишният японец Йошинори Осуми (Yoshinori Ohsumi), специалист по клетъчна биология към Технологическия университет в Токио, за откритието си за механизмите на „самоизяждане“ (т. нар. автофагия). Направените от учения изводи променят човешкото разбиране как клетката преработва своето съдържимо и колко е важен този процес по време на адаптирането на тялото към глад или като реакция срещу инфекция (или: възпаление).

Още през 60-те години на миналия век специалистите се сблъскват с явлението „самоизяждане“, но не са могли подробно да разберат механизма му на работа. Автофагията е присъща за всички живи организми, включително и за човека. Чрез нея клетките се избавят от ненужни (непотребни) елементи, а целият организъм – от ненужни (непотребни) клетки. Това е процесът, който очиства тялото от инфекции и натрупани токсини.

Важно е да се отбележи, че автофагията работи най-интензивно и ефективно когато организмът е под стрес – например, по време на глад. Тогава клетката изработва енергия за сметка на своите вътрешни ресурси – и най-често за това се използват натрупаните отпадъци (токсини) или болестотворни бактерии. Изводът: постът е полезен – тялото на човек се очиства и се предпазва от преждевременно стареене. Освен това организмът се подмладява, защото се образуват нови клетки, а увредените вътреклетъчни елементи се изхвърлят от тялото.


www.cnl.news