News thumbnail

Протести в 8 китайски града заради драконовски ковид ограничения: „Искаме край на диктатурата“

Всички работници от фабрика на iPhone са сред протестиращите срещу стриктната китайска политика за нулева ковид-инфекция. Гражданите изразяват недоволство от действията на комунистическото правителство и  систематичните на репресии.

В осем китайски града се провеждат протести, след като най-малко 10 души загинаха при пожар в апартамент. Протестиращите твърдят, че жителите не са могли да избягат от сградата поради стриктните наредби за заключване, на правителството.

С викове „Край на диктатурата“ и „Без повече тестове за ковид“, разгневените граждани призоваха комунистическия китайски лидер Си Дзинпин да подаде оставка.

Протести е имало и в най-големия завод за iPhone на Foxconn миналата седмица. Тогава работници хвърляли метални бариери по полицаи, разстроени от забавянето на изплащането на бонуси и от начина, по който компанията прилага ковид ограниченията.

Сред китайските граждани се натрупва разочарование и напрежение заради лошото състояние на икономика и връщането на тежките  правителствени ковид правила, според които някои граждани са принудени през ден да правят тестове.

„Ситуацията в Китай се влошава бързо“, казва китайският експерт Гордън Чанг. „Икономика изглежда като че ли се свива. Секторът на имотите, който е ядрото на китайската икономика, като цяло е в свободно падане.“

Протестите се превърнаха в най-широко разпространената проява на опозиция срещу управляващата комунистическа партия от десетилетия.

„В крайна сметка, това, от което китайската комунистическа партия се страхува повече от всичко друго, са собствените и граждани“, коментира американския конгресмен Майк Галахър. „То репресира гражданите, защото знае, че (правителството е) нелегитимен субект. Те нямат легитимност от населението. Те се страхуват от собствените си граждани.“

Според новите правила на китайската комунистическа партия за нулев ковид, училища, фабрики, магазини и дори жилищни блокове могат да бъдат запечатани и то без предупреждение, по всяко време. Според анализатори ситуацията е взривоопасна, защото въпреки протестите не се очаква китайското правителство да направи голяма корекция в своите политики.