News thumbnail

Филипини: Въпреки заплахата от COVID-19, "Операция Благословение" достигна до жертви на тайфуни

Хиляди вече са бездомни, след като силен тайфун опустоши отдалечени градове в Източните Филипини. Въпреки заплахата от COVID-19, екипът на "Операция Благословение" (Operation Blessing) оказа помощ на филипинци, които пострадаха от тайфуна Вонгонг.

Марибел Варас е в голяма скръб поради това, че е изгубила  съпруга си. Той трагично загинал, опитвайки се да спаси семейството си от тайфуна.

Съпругът на Марибел се страхувал, че покривът на приюта, в който семейството било евакуирано ще се срути под напора на много силните ветрове. Той счупил прозорец с ръка, за да могат да избягат навън. За съжаление счупеното стъкло разрязало артерия, в следствие на което той загубил много кръв и починал.

Марибел разказва, че хора се опитали да помогнат, но без успех. Сега тя се тревожи за бъдещето на семейството.

"Изгубих съпруга си, нашата къща беше разрушена и сега не знам как бих могла да издържам петте си деца. Трябва да се грижа за тях и особено за 2-месечното си бебе", казва тя.

Девет годишната Ангела Газа казва, че се е страхувала от силните ветрове, но в същото време е трябвало да се грижи за по-малките си сестри и братя. Тя споделя, че е утешавала сестрите си, които са плачели, защото се плашели от силния вятър.
 
Баща им ги оставил във временното убежище, за да се опита да спаси къщата им по време на бурята. Да се грижи за по-малките си братя и сестри не е нещо ново за Ангела. От както майка им ги изоставила, тя трябвало да изпълнява тази роля, докато баща им работи в друг град.

"Аз се грижа за братята и сестрите ми. Къпя ги, готвя, грижа се да не останем гладни", разказва Ангеле пред CBN News.

Има още много хора във Филипините, които страдат като Марибел и Ангела. Ето защо "Операция Благословение" е там, за да помогне - доброволците раздават храна, а пасторите съветват и се молят за семействата, които буквално са загубили всичко. От организацията заявиха, че ще построят домове за семействата на Марибел и Ангела.