News thumbnail

Полският министър на образованието насърчава посещаването на църква като средство за борба със самоубийствата при децата

Броят на опитите за самоубийство на малолетни и непълнолетни в Полша е ужасяващ. През 2022 г. 2 031 деца са се опитали да посегнат на живота си. Година по-рано опитите за самоубийство са били 1 496. Според полският министър на образованието ЛГБТ идеологията играе основна роля в причиняване на психични проблеми сред децата.

Според експерти, лошото състояние на системата за подпомагане на психичното здраве в Полша също влияе за увеличаването на опитите за самоубийство от деца. Освен това пандемията също е допринесла за покачването.

Според министър на образованието Пшемислав Чарнек, истинския корен на проблема е „мощната криза на семейството, атаката срещу него, срещу християнството, църквата, религията, всичко, което отличава доброто от злото“.

Затова той пледира за защита на семейните ценности и брака, които не трябва да бъдат „атакувани с марксистки и ЛГБТ идеи, които сеят хаос в умовете на децата“. Чарнек смята, че младите хора в по-малките общности, където редовното ходенето на църква е нормално, „разграничението между доброто и злото е на по-добро ниво“.

Разбира се в страната се чуват и други мнениея. Полската детска организация „Fundacji Djemy Dzieciom Silę (Фондация за овластяване на децата)“ заяви, че отхвърля мнението на министъра на образованието. В реакция говорителката на организацията заяви, че изявлението е „опасно, не е подкрепено с данни и пренебрегва проблема с психическата криза сред малките деца“.