News thumbnail

Китай отчита драматичен ръст на случаите на коронавирус

Случаите по целия свят са повече от 60 000, а 1370 човека са починали. Християните в Китай проповядват евангелието и раздават трактати и безплатни маски.

Броят на смъртните случаи от коронавирус, до момента в Китай, е нараснал до 1367 . Китайската национална здравна комисия отчете 15 152 нови случая на вируса в сряда, като общият брой е над 60 000 случая в целия свят.

Провинция Хубей, епицентър на епидемията, информира за рязко покачване на коронавирусните инфекции и смъртните случаи - 14 840 са нови случая, а 242 са били смъртните случаи само в сряда. Това е почти 10 пъти повече от броя, докладван ден по-рано.

Увеличаването на броя заболели идва само няколко дена, след като Китай заяви, че броят на новите случаи, потвърдени в страната, намалява. Има три други потвърдени смъртни случаи от болестта, сега официално наречена COVID-19 - във Филипините, Япония и Хонконг.

На 6 февруари китайският лекар Ли Уенлианг (който по - късно почина от болсета) пръв предупреди за коронавируса, а в замяна получи порицание от полицията. Някои християнски източници и членове на подземни църкви в Китай посочват, че Уенлианг е „познавал Исус, ходил е на Библейски изучвания и е искал да бъде кръстен“.

Междувременно пастор от Ухан написа писмо до християните по целия свят, в което обясни, че „ситуацията е много критична, но въпреки това ние се доверяваме на обещанията на Господ, че Неговите мисли към нас са за мир, а не на зло. Той позволява да има време на изпитания, не за да ни унищожи, а  за да ни утвърди ”.

Въпреки трудностите, много християни в Китай проповядват евангелието и раздават тракти и безплатни маски.

Полицията, „която преди време атакуваше християните, сега търси помощ именно от християните.
Християните спечелиха уважение, което никога преди това не са имали поради желанието си да служат ”, каза християнски мисионер в Ухан.

Министрите на здравеопазването на ЕС се събраха в Брюксел на спешна среща. „Основното ни предположение е, че разпространението на вируса достигна пика се през първото тримесечие на тази година. Разпространението му по света е относително ограничено“, заявиха от eвропейската комисия.

Досега в Европа има 48 случая на COVID-19, повечето от тях са в Германия (16), Франция (11) и Великобритания (9).