News thumbnail

Отговор на молитви: В Австралийския Нов Южен Уелс няма пожари за първи път от осем месеца

Това може да изглежда като чудо за хората, които живеят в Австралия, но службата за пожарна безопасност  разположена в Нов Южен Уелс, съобщи в понеделник, че няма активни пожари за първи път от 240 дни насам.

Пожарната служба, която е най-голямата доброволческа пожарна служба в света с повече от 74 000 членове, публикува снимка в Twitter, на която се вижда хълм, покрит със сухи дървета с мъгла, надвиснала над тях.

"За първи път от началото на юли 2019 г. в момента няма активни пожари (включително храсти и трева) в #NSW. Това е повече от 240 дни пожарна активност за държавата", написаха от организацията.

Пожарите в Австралия започнаха в началото на юли 2019 г. и до сега изгориха голяма част от страната. Нов Южен Уелс беше силно засегнат, а от  пожарната служба заявиха, че почти 2500 домове са разрушени.

Най-малко 25 души загинаха при пожари в цялата страна, според австралийския премиер Скот Морисън.
Миналия месец правителствените служители обявиха, че пожарите са засегнати за първи път от няколко месеца, но няколко все още тлеят.

Роб Роджърс, заместник-комисарят пожарната служба на NSW, нарече развитието "чудесна новина" след "наистина пагубен сезон както за пожарникарите, така и за жителите, които са претърпели толкова много".
Но експертите предупреждават, че текущото състояние може да е краткотрайно.

"Все още има потенциал за значителен пожарен сезон", който да започне след пет месеца, каза Саймън Хеемстра, специалист по противопожарно поведение в интервю за  “Сидни Морнинг Хералд”.

Хеемстра каза, че пожарите са унищожили над 13,5 милиона декара, но също така са генерирали "огромно количество данни" за изследователите.