News thumbnail

Пакистан избухна в национални протести след арестуване на политик

Като искра, паднала върху суха трева, политическото, социалното и религиозното напрежение в Пакистан избухна, след като бившият премиер Имран Хан беше арестуван по обвинения в корупция.

Тази новина е предизвикала национален шок. В резултат на това са започнали сблъсъци на протестиращи с полицията, оставяйки няколко ранени и от двете страни.

Пакистан е предимно мюсюлманска нация, но това не спира мисионери и евангелизатори да работят в нацията. Десетки хиляди хора посещават евангелизацииите провеждани в региони като Дижкот.

През последното десетилетие милиони са посветили живота си на Исус, въпреки военното управление, което доведе до неотдавнашните сътресения, заплашващи сигурността на страната с избухването на гражданска война.

Министърът на вътрешните работи Рана Санаула Хан е заявил пред репортери: „Имран Хан е бил арестуван, защото е бил издирван по дело за подкупи“. 

Хан не е първият бивш премиер на Пакистан, който е арестуван. През 1979 г. друг политик е бил обесен.

Когато новината за ареста на Хан се разпространила из цялата страна, неговите поддръжници излези по улиците, като същевременно щурмували резиденция на военен командир в Лахор. Изображения на насилие, блокади и пожари бързо се разпространили до световните медии. Това поражда безпокойство за потенциален срив в обществото за страната с ядрени способности.

Настоящият лидер на Пакистан, министър-председателят Шахбаз Шариф, осъди Хан и неговите предполагаеми престъпления:

„Нека бъде пределно ясно, че вие, като бивш министър-председател, в момента съден за корупция, претендирате за легитимност, за да преобърнете правната и политическата система.“

Това само е разпалило политическия огъня, в който Кан отново е мишена.

Ситуацията в Пакистан е сложна. На армията е дадена задача да  потуши протестите, но това от своя страна може да е началото на гражданска война. Християните в страната преживяват тежки времена и имат нужда от молитвена подкрепа, много от тях са сравнително нови вярващи.

Времената, в които живеем са нестабилни не само за Пакистан, но и за много страни по света. Виждаме белезите на последните времена описани в книгата Откровение. Като християни, обаче, ние трябва да продължаваме да се молим, да постим и да споделяме благата вест за спасителното дело на Исус Христос.