News thumbnail

Руският президент Путин и Турският президент Ердоган обявиха прекратяване на огъня в Северозападна Сирия

Президентите на Русия и Турция заявиха, че са постигнали споразумения за прекратяване на огъня, което ще влезе в сила в полунощ в четвъртък в Северозападна Сирия, където ескалиращите боеве заплашиха да поставят двете страни в пряк военен конфликт.
 
Руският президент Владимир Путин и турският президент Реджеп Тайип Ердоган също заявиха, че споразумението предвижда и създаване на коридор за сигурност по стратегическа магистрала в провинция Идлиб.
 
Путин изрази надежда, че сделката ще послужи като „добра основа за прекратяване на боевете в зоната за деескалация на Идлиб, ще сложи край на страданията на цивилното население и ще обуздае нарастващата хуманитарна криза“.
 
Ердоган каза, че той и Путин са се съгласили да помогнат на бежанците да се върнат по домовете си. Повече от 900 000 души са избягали от градовете си заради боевете, след като силите на сирийския президент Башар Асад започнаха офанзива през декември.
 
И двамата лидери подчертаха необходимостта от постигане на споразумение още в началото на преговорите, които се проведоха в Кремъл и  продължиха повече от шест часа. Беше постигнато предотвратяване чиято цел е избягване на щети върху двустранните им отношения и разцъфтяващата търговията между Русия и Турция.
 
Руските и турските министри на външните работи заявиха, че споразумението включва прекратяване на огъня, което трябва да започне в полунощ по всички съществуващи бойни линии. Сделката също така предвижда изграждане на 12-километров охраняем коридор по магистрала М4. Коридорът ще бъде патрулиран съвместно от руски и турски войски, започвайки от 15 март.