News thumbnail

Саудитска Арабия и евентуалният мир с Израел

Според различни източници, мирно споразумение между Саудитска Арабия и Израел, което израелският премиер Бенямин Нетаняху нарича „голямата награда“, ще бъде постигнато само ако саудитското кралство получи гаранции и от Съединените щати.

Саудитците искали Вашингтон да окаже съдействие за разработването на гражданска ядрена програма и гаранции за сигурност, преди да се съгласят да нормализират връзките с еврейската държава.

През декември местната медия i24NEWS е публикувала статия, назоваваща две допълнителни условия от страна на саудитците. Първото искане е било потвърждаване на договор за взаимопомощ между САЩ и Саудитска Арабия. Второто е поемане на ангажимент от Вашингтон за доставка на оръжия.

Ако Саудитска Арабия реши да подпише мир с Израел, това ще бъде петото  споразумение между еврейската държава и арабска нация от Персийския залив. 

„Някои законодатели във Вашингтон вероятно ще се противопоставят на тези мерки“, се казва още в доклада.

Спирането на иранската ядрена заплаха и подписването на историческо мирно споразумение със Саудитска Арабия са двете основни дипломатически цели, които израелският премиер Нетаняху обеща да постигне, ако бъде преизбран. 

Съобщава се, че миналия месец Израел и Саудитска Арабия са провели дискусии за увеличаване на военното и разузнавателното си сътрудничество, заради споделените опасения относно намеренията на Иран в региона.