News thumbnail

Турция гледа към Йерусалим след превръщането на Света София в джамия

Моменти след противоречивото решение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да превърне църквата Света София в джамия, имамите побързаха да започнат да използват сградата, която все още е под опеката на ЮНЕСКО.

Ердоган каза, че Света София ще се отвори за мюсюлмански молитви в петък, 24 юли, въпреки възраженията на САЩ, Русия, ООН, руската и гръцката православна църква. Света София някога е била седалище на Източната православна църква.

„Реакцията на православната общност беше игнорирана. За православната църква Света София е толкова важна, колкото базиликата Свети Петър в Рим за католиците", заяви митрополит Иларион, говорител на Московската патриаршия. "Църквата е построена през VI век и е била посветена на Христос Спасител. За нас тя е била и винаги ще остане църква, посветена на Христос."

Според анализатори действията на Ердоган вероятно ще имат последствия в Близкия изток.

„Решението от 1934 г., с което Света София бе превърната в музей беше начин да се сигнализира, че Турция преминава от османската ера на сектантство и йерархии в светска република с равни граждани. Сега с този си ход Ердоган отново иска да наложи ислямско надмощие и господството над етническите и религиозните малцинства в Турция ", казва Айкан Ердемир от Фондацията за защита на демокрацията.

Ердоган винаги е бил агресивен, а амбииците му са по - големи от контрола само над неговата страна. В публикация във Фейсбук той заяви, че „възраждането на Света София е знак за връщане на свободата на джамията Ал-Акса“ в Йерусалим.

В пост на арабски публикуван във Фейсбук, Ердоган казва, че отварянето на Света София като джамия е „поздрав от сърце за всички градове от Бухара до Андалусия“.

Това е пряка референция към османската империя. Бухара е съвременен Узбекистан, а Андалусия е съвременна Испания. Говорейки така Ердоган умишлено прави препратка и към "ислямската мечта" за възстановяване на някогашните територии.

За Ердоган всичко започва в Турция.

„Това е само една от многото стъпки, които (Ердоган) е предприел и ще продължи да предприема като част от социалното инженерство в Турция. Така се цели налагането на авторитарен и сектантски режим. На кратко президента (който в случая се явява като тоталитарен лидер) ще иска да наложи волята си над етническите и религиозните малцинства. Ето защо е много вероятно да има още [принудителни] превръщания на обекти  на малцинственото религиозно наследство в Близкия изток и извън него, " казва още Ердемир.

Ердемир смята, че ходът на Ердоган също е и червен флаг за християните в Турция.

„Мисля, че ще бъде тежко за християнско население. Като цяло в момента е в ход кампания за сплашване на християните в Турция,  а от друга страна се цели възстановяване на сектантска, сунитска мюсюлманска доминираща идеология върху цялото населени на страната."