News thumbnail

Учен идва при Исус, след като осъзнава, че зад „комплексния, „интелигентен дизайн“ стои „Интелигентен Създател“

Учен, който вярвал, че Бог е просто приказка, открил Неговото съществуване, след като прочел Библия, която му била дадена.

За съжаление мнозина в научната общност не вярват в Исус Христос. Такъв бил и Йозеф Чалупка. Като дете той се очаровал от науката и математиката. Искал да знае как работят нещата. Когато пораснал решил, че ще учи в технически университет.

„Ако има някакво точно научно доказателство, с което можеш да докажеш нещо, ти го доказваш“, отбелязва Чалупка пред Фейтпот. Това било първоначалното му убеждение.

Чалупка споделя, че избрал да учи „управление на автоматизацията“, което описва като „комбинация от роботика, програмиране, електроника“. В тази област продължава да практикува и днес. Той сподели, че обича да проектира нови алгоритми, които помагат за „разпознаването на различни сигнали“ и обича да преподава, защото обича „да предава научното познание... на студентите“.

Чалупка за първи път се среща с вестта за Исус, когато двама мъже раздавали Библии пред университета, в който работи ученият. Тогава животът му се променил напълно.

Йозев разказва, че е бил „щастлив да вземе Библията“ от дарителите, тъй като наистина „исках да прочета цялата история на Исус“. Той признава, че „винаги е смятал, че историята за Исус и как Той беше възкресен от мъртвите е приказка“. И така, ученият искал да има Библия, за да „говори с други християни“ и да може да проведе „дебат с някого“, което било „необходимо, за да се има цялата информация“.

Въпреки това, след като прочел Библията, Чалупка осъзнал, че Писанието изобщо не е това, което той преди това е смятал, че ще бъде. Ученият признава, че е открил „много логична структура“, която го е накарала да осъзнае, че „това не е просто приказка“ и че „Бог е напълно различен“ от това, което си е представял.

Когато Чалупка прочел цялата Библията, той осъзнал, че „Исус е бил на този свят по съвсем различни причини от тези, които [той] първоначално е смятал“. Ученият признава, че се чувствал „изненадан“ от това „колко мил“ е Исус и „колко различен“ е от това, което си е мислил. Тогава  „започнал да Го търси“.

„В момента, в който реших наистина да търся Исус, бях напълно преобразен отвътре. Сякаш бях ударен от мълния“, спомня си Чалупка, обяснявайки, че вместо да изпитва болка, както човек, ударен от мълния, би се чувствал, той почувствал нещо съвсем различно. „Бях поразен от абсолютен мир и почивка. От този момент знам, знам с главно З, че Бог наистина съществува.“

Чалупка сподели, че други учени като него също намират Бог на „ръба на своите изследвания“, когато осъзнават, че „наистина има нещо повече“. Той добави: „Всички естествени системи, независимо дали са във физиката, химията или биологията, са толкова сложни, сложни и интелигентно създадени, че зад този интелигентен дизайн определено трябва да стои Интелигентен Създател.“

„За мен лично този интелигентен създател е нашият Бог Исус Христос“, заключи Йозеф.