News thumbnail

Хуманитарни проекти в Судан спират работа, християнски организации са принудени да се евакуират

Продължаващите боеве в столицата на Судан Хартум са накарали хуманитарните организации да преустановят работата си.

Според информация на британското правителство, преди сегашното избухване на насилие, над 15,8 милиона души са се нуждаели от помощ - сега са много повече. Тежкия артилерийски обстрел и въздушните бомбардировки са засегнала цивилни в застроени райони. Персоналът на организацията „Relief International“ и трима служители на Световната продоволствена програма (WFP) са били убити.

„Хуманитарните организации не могат да получат зелен коридор“, казва депутатът Вики Форд. „Ето защо те не могат да осигурят животоспасяващата помощ от, която хората отчаяно се нуждаят“.

Хуманитарата организация на Фрланклин Греъм - „Чантичката на смарянина (Samaritan’s Purse)“, също е трябвало да премести своя персонал, базиран в столицата.

От организацията призовават: „Молим ви, молете се за мир в Судан“ и споделят, че работят в Судан от 1993 г. насам, помагат на стотици хиляди хора, като създават болници, отварят училища, раздават храна, осигуряват помощ за селското стопанство и възстановяват стотици църкви, които са били разрушени по време на гражданската война.

Вики Форд също призовава за молитва: „Моля, хора, молете се за прекратяване на огъня, молете се оръжията да бъдат свалени и хората да започнат отново да говорят помежду си. Молете се хуманитарната работа да се възобнови. Молете за безопасността на всички хора в Судан”.