News thumbnail

Световният съвет по лека атлетика забрани на транссексуални спортисти да се състезават в женски спортове

Световната атлетика - международният ръководен орган за лека атлетика и други спортове, свързани с бягане - обяви в четвъртък, че няма да позволи на транссексуални спортисти да се състезават срещу жени.

Забраната, която трябва да влезе в сила следващата седмица няма да позволи на „транссексуални спортисти, които са преминали през мъжки пубертет“ да се изправят срещу жени в женски спортове, съобщава BBC.

„Решенията винаги са трудни, когато включват противоречиви нужди и права между различни групи, но ние продължаваме да възприемаме възгледа, че трябва да поддържаме справедливостта към жените в спорта, над всичко други“, каза Себастиан Коу, президент на Световната атлетика. „Ще се ръководим от науката за физиологичните дадености и тяхната роля в постигането на определени резултати. Вземаме в предвид и мъжкото предимство - теза, която неизбежно ще се развие през следващите години. Когато се появят повече доказателства, ще преразгледаме позицията си, но вярваме, че почтеността на женската категория в леката атлетика е от първостепенно значение.

Съветът също е гласувал за намаляване на количеството тестостерон в кръвта, разрешено за спортисти с разлики в половото развитие (DSD). Такива състезатели, като Кастър Семеня от Южна Африка, ще трябва да намалят нивото на тестостерон в кръвта си до по-малко от 2,5 наномола на литър, вместо настоящите пет.

За да се състезават, нивата на тестостерон в кръвта на DSD атлетите трябва да останат под този праг (2,5 наномола на литър) в продължение на най-малко две години. Тогава ще имат право да участват  в международни състезания при жените.